Vysávání interiéru auta je úplný základ čistého auta a zároveň to jediné, co občas udělá v autě úplně každý z nás. Vysávání je první krok při čištění celého interiéru auta, dělá se pokaždé, ať už děláme údržbu jakkoliv důkladně. Ani ti, kdo se úklidem auta moc nezdržují, ho občas nevynechají. Vysávání vnitřku a mytí auta zvnějšku jsou dvě věci, které jako první napadnou každého, když se řekne starat se o auto.

Interiér auta je prostor, kde trávíme čas, dýcháme vzduch, prožíváme emoce. Proč jej nemít čistý? Důvod má každý svůj. Vysávání, zní to jako triviální úkon, který zvládne každý a tak to je, tak proč o něm psát? Přesto si pojďme shrnout postup a pár zásad.

Vhodné pomůcky pro vysávání auta

Pomůcky pro vysávání autaBudeme potřebovat samozřejmě místo s elektrickou zásuvkou, výkonný vysavač, hodit se budou i různé nástavce na sací hubici, já používám plochou auto hubici, úzkou štěrbinovou hubici a širokou kartáčovou. Dále můžeme využít i kartáč na koberce nebo detailingový štětec.

Postup vysávání auta

Každý se rozhodne sám, jak pečlivě to chce udělat. Někdo vysaje jen písek a kamínky z podlahy auta a je hotov, někdo vysaje pokud možno do posledního smítka, prostor pod a mezi sedačkami. Není to však jen o podlaze auta, jsou tu ještě koberečky, sedačky, kufr a také jde vysávat prach z palubní desky, přihrádek, všech škvír a kompletně plastů v celém interiéru. Důvodem vysávání prachu z plastů je, že prach z auta skutečně odstraňujeme a ne pouze víříme z místa na místo. Popišme si ten důkladný deteilingový postup, který je zároveň začátkem čištění celého interiéru.

Já to dělám takto:

  1. Vysávání prachu z palubní deskyOdstraním z interiéru všechny věci z přihrádek a kufru.
  2. Vytáhnu ven koberce, pořádně vyklepu a odložím bokem.
  3. Vysávat začínám místem řidiče a jdu kolečko, ale je to jedno. Plasty a přihrádky dělám tak, že detailingovým štětcem oprašuji z povrchu prach a úzkou hubicí rovnou vysávám, tak abych se s ní pokud možno vůbec nedotýkal povrchu. Takto postupně projdu plastové části celé místo po místu. Vysávání prachu ze sedačekPotom plochou hubicí vysaju povrch sedaček a podlahu. Do většiny koutů a záhybů se s ní nedostanu a tak ji střídá tenká štěrbinová hubice, se kterou projdu všechny švy na sedačkách a ostatní místa, kam jsem se ještě nedostal. Pod pedály, pod sedačkou, po stranách sedačky. Sedadla si z obou stran posunuji do krajních pozic, abych se dostal do všech těžko přístupných míst. Nakonec zbydou místa, kde stále ještě nejsem spokojen, protože špína je zašlapaná hluboko v čalounění podlahy. Tam vezmu kartáč a vyčesávám špínu u hloubky vlasu a zároveň vysávám. Když jsem spokojen, přesunu se dál. Kartáčování podlahy autaNa plochu podlahy kufru používám široký kartáčový nástavec vysavače, funguje to dobře a rychle, zbytky dodělám úzkou hubicí. Takto obejdu celé auto.
  4. Vysaju koberce, případně vyčistím gumové a vrátím zpět nebo nechám venku, pokud v čištění budu dále pokračovat.
  5. Vrátím věci do přihrádek a kufru, pokud již nebudu v čištění interiéru dále pokračovat.

S vysáváním jsme hotoví a můžeme buďto skončit nebo pokračovat například mokrým čištěním sedaček, plastů, a tak dále. Popsaný postup zabere zhruba hodinu až hodinu a půl práce podle míry znečištění.

 

Chcete si raději nechat vyčistit interiér u odborníka v Brně?

Podívejte se na službu: RUČNÍ ČIŠTĚNÍ INTERIÉRU

 

Potřebujete nakoupit kosmetiku a vybavení na čištění interiéru?

Podívejte se na špičkové produkty Masterson’s