Ti, kdo se začínají zajímat o detailing už jistě slyšeli pojem dekontaminace laku a hmotě zvané clay, která slouží k čištění laku. Clay bar je hmota podobná plastelíně. Ta spolu s clay lube (lubrikací) odstraňuje z laku částečky nečistot, které mytím odstranit nejdou. Jemným klouzáním po povrchu laku cley zachytává nečistoty do sebe.

Odstraňování zbytků mušek, asfaltu, polétavé rzi pomocí čisticích přípravků se říká chemická dekontaminace, clayování mechanická dekontaminace. Úzce spolu souvisí, jsou to alternativy vedoucí ke stejnému cíli – vyčistit lak a lze použít buďto jednu nebo druhou, anebo obě dvě.

Je to pokročilá metoda auto detailingu, které se někteří začátečníci obávají, chce to však jen dodržet několik pravidel. Pravdou je, že při nesprávném zacházení může dojít k drobnému poškrábání laku třením zachycených nečistot.

Proč používat clay?

Je to nezbytnou součástí postupu, pokud chceme lak leštit a velmi vhodnou i před voskováním. Zachycené částečky nečistot v laku, které bychom předem neodstranili, se mohou při leštění zachytit do lešticího kotouče nebo aplikátoru a způsobit na laku hologramy (drobné vlásečnicové škrábance). To stejné se může stát při nanášení vosku a navíc vosk nanesený na nedokonale vyčištěný povrch na něj perfektně nepřilne a snižuje se jeho účinek a životnost.

Cley, cley lubrikace, mikrovláknoPostup dekontaminace laku.

Oddělíme z celého claye asi jednu čtvrtinu, rozmačkáme v prstech na placku velikosti tří prstů. Nastříkáme na lak rovnoměrnou vrstvu lubrikace, tak aby zbytečně nestékala, přiložíme placku claye a jemně bez tlačení kloužeme po povrchu sem a tam. Vždy musí hladce klouzat, nikdy ne zadrhávat. Po vyčištění asi jednoho dílu karoserie placku přeložíme napůl, tak aby se spodní část uzavřela dovnitř. Znovu vytvarujeme placku a pokračujeme dál. Usazené nečistoty jsou na clay vidět, pokud slyšíme tření nebo cítíme v prstech jemné drhnutí, je třeba používanou část zapracovat a pokračovat čistou. Zbylou lubrikaci stíráme mikrovláknem.

Clay většina značek vyrábí ve třech úrovních tvrdosti – měkký, střední a tvrdý. Tvrdý clay se používá na hodně zvětralý a znečištěný lak, který se bude poté strojně leštit. Měkký clay na měkké laky a lehké znečištění, střední clay je asi nejpoužívanější univerzální cesta.Dekontaminace laku

V celkovém postupu kroků celého exteriéru je clayování – mechanická dekontaminace laku – po chemické dekontaminaci a mytí auta. To jak je lak zbaven neviditelných nečistot je paradoxně vidět jeho vzhledu po vyčištění, kdy je lak lesklejší a barva čistší a zářivější. Pokud jsme tohle všechno udělali, můžeme s klidným svědomím přejít k leštění nebo voskování, protože máme dokonale připravený podklad k dosažení perfektního výsledku.

Nakonec souhrn zásad:

  • Pro začátečníka je lepší měkký clay než tvrdý.
  • Vždy dostatečně lubrikovat.
  • Často clay překládat pro stále čistou hmotu.Čištění laku pomocí cley
  • Pokud nám clay při práci spadne na zem, musíme jej vyhodit a vzít nový.
  • Pokud se clay těžko zpracovává, zahřejte ho v rukou.
  • Když se na clay při přehýbání dělají trhlinky, je to znamení, že vstřebal maximum nečistot a je třeba jej vyměnit za nový.
  • Když pracujeme při nižších teplotách, je třeba clay zahřívat ve sklenici s teplou vodou, aby změknul.

 

Chcete si raději nechat vyčistit lak u odborníka v Brně?

Podívejte se na službu: VOSKOVÁNÍ A DEKONTAMINACE LAKU

 

Potřebujete nakoupit vybavení na dekontaminaci laku?

Podívejte se na špičkový CLAY BAR Masterson’s