použité utěrkyStále se v předchozích návodech zmiňuji o mikrovláknových utěrkách, jako nezbytnosti při čištění auta a zároveň nejlepších utěrkách, které k tomu používat. Koho by zajímalo CO JE TO MIKROVLÁKNO, JAKÉ JSOU VÝHODY MIKROVLÁKNA nebo JAK MIKROVLÁKNO POUŽÍVAT, může přejít na příslušné odkazy. Zde bych však chtěl podrobně popsat, jak se o utěrky starají detaileři a profesionálové. Jak na praní mikrovlákna, a jak to můžete dělat také, abyste dosahovali při své péči o auto perfektních výsledků.

Proč praní mikrovlákna

praní mikrovláknaZačněme tím, proč praní mikrovlákna, proč se tím vůbec zabývat. Mikrovlákno není úplně levné, ale má kromě vynikajících vlastností také dlouhou životnost. Abychom utěrku mohli používat opakovaně, měli bychom ji po každém použití prát v pračce. Je to logické, pokud nemám čistou utěrku, nemohu perfektně vyčistit auto a navíc může dojít až k drobnému poškrábání laku nebo leštěného povrchu nečistotou zachycenou v utěrce a opakovaně třenou po povrchu. Pak je můžeme používat opakovaně dlouho a dlouho.

Je tedy potřeba utěrky po každém použití vyprat. Mikrovlákno se pere na jemný program bez aviváže, bez bělidel, na 40 stupňů, maximálně na 60. Rozhodně ne více, rozhodně nevyvářet a nežehlit. Vysoká teplota by mohla poškodit velmi jemnou syntetickou strukturu vláken a utěrka mohla ztratit svoje schopnosti. Můžete zvolit speciální prací gel na mikrovlákno, prací prostředek pro novorozence nebo třeba mýdlo s jelenem v gelové formě. praní mikrovláknaMikrovláknové utěrky lze sušit v sušičce opět na nízkou teplotu a nízké otáčky. Plyšové utěrky s dlouhými vlákny je dobré po vytažení několikrát protřepat, aby se slepená vlákna načechrala a utěrka si po uschnutí zachovala svoji jemnost. V případě, že máte dost utěrek na naplnění celé pračky, je lepší je prát odděleně od běžného prádla, pokud ne tak je přidejte k běžnému praní.

Celý cyklus

Konečně se dostáváme k tomu, jak to dělám já a další profesionálové. sušení utěrekPoužité mikrovlákno odkládají do k tomu určeného boxu, jakmile je plný což odpovídá i objemu jednoho praní, tak všechny utěrky a ručníky jdou do pračky. (Hodně špinavé utěrky ještě před odložením do boxu vymáchám v umyvadle a nechám uschnout.) Jak prát už jsme popsali, dále se pověsí na sušák a nechají uschnout. Mezi tím, než utěrku znovu použijí ji detaileři skladují v plastovém uzavíratelném sáčku, aby po dobu skladování nenachytala prach nebo jiné nečistoty. Pouze takto mají jistotu, že příště vytáhnou sto procentně čistou utěrku. A celý proces se může opakovat.

vyprané utěrkyHlavními tipy tohoto článku jsou:
  • Prát utěrky po každém použití
  • Prát při nízké teplotě
  • V době uskladnění zabránit nachytání nečistot

Může to celé působit složitě a zbytečně ale není, je to jen o zvyku mít pomůcky v pořádku. Takže pokud jste někdy chtěli například jen vyčistit okna, vytáhli z kapsy dveří auta použitou utěrku a okna byla jen došmudlaná, příště už chcete mít pomůcky připravené.  Toto je postup, který můžete používat.

Čím nejlépe vyprat mikrovlákno?

Podívejte se na špičkový GEL NA PRANÍ MIKROVLÁKNA od Masterson’s