sedák před čištěnímSlyšel jsem názory lidí, že kůže se nemusí čistit. Je to pravda? Je kůže skutečně bezúdržbová? Rozhodně ne, čištění kůže je potřeba. Především ve světlých interiérech aut, která mají už nějaké roky za sebou je to vidět. Jestliže jsou především sedáky lesklé, je to známka ušpinění. Čistá kůže není lesklá, ale matná. Povrch kůže se také znečišťuje, barvou z našeho oblečení, mastnotou a podobně. Jestli jste někdy viděli kožené sedačky ve starším autě, kde kůže byla rozpraskaná, tak tomu se dá předejít pravidelným použitím ochranného balzámu na kůži. Takový přípravek kůži vyživí a průběžně jí navrací její hydrataci a pružnost, čímž zabraňuje popraskání.

Co je k tomu potřeba

Jestli je v autě nějaký materiál, na který určitě nepoužívat jakýkoliv čistič, co najdeme doma, tak čištění kůžeje to kůže a alcantara, ani když se nejedná o pravou kůži, ale umělou. U broušené kůže a alcantary jsou přípravky a postup lehce odlišné. Mluvíme tedy o klasické hladké barvené kůži. Na čištění kůže se prodávají tekuté čističe s rozprašovačem nebo různé pasty a houbičky. Já používám tekuté čističe kůže s rozprašovačem a k tomu jemný kartáček na kůži s mikrovláknovou utěrkou.

Ze všeho nejdříve vysajeme z povrchu prach a další volné nečistoty opatrně vysavačem tak, abychom jím kůži nepoškrábali, hlavně ve švech sedáků, které je potřeba trochu roztáhnout a vysát. Ať už se staráte o kůži pravidelně nebo nárazově, když už to viditelně potřebuje, postup je celkem stejný, liší se logicky jen náročností vzhledem k míře ušpinění. Při téměř žádném nebo lehkém znečištění stačí rozprášit malé množství čističe na povrch nebo do mikrovlákna a stírat.

Postup čištění kůžečištění kůže

Pokud má již sedák v nejvíce namáhaných místech (sedák sedačky řidiče) jiný odstín barvy nebo je vidět tmavší v pórech nebo oleštěný, je potřeba si pomoci jemným kartáčem, jehož vlákna se dostávají do pórů a záhybů a uvolňují špínu. V tomto případě nastříknu na kůži malé množství čističe tak, aby se při jemném kartáčování vytvořilo na povrchu malé množství pěny, kterou následně ihned setřu mikrovláknem. U hodně zašpiněné kůže je ihned viditelný rozdíl. Takto postupně po malých částech vyčistíme všechny kožené části interiéru. Případně u méně namáhaných míst, jako boky a záda sedaček stačí pouze nastříknout čistič do utěrky a stírat. Nemusíte se obávat tento postup použít i u perforované (dírkované) kůže.

Ošetření kůžerozdíl před a po

Rozdíl může být opravdu velký. Některé čističe mohou kůži vysušovat a vysušuje se také sama stárnutím, proto je velmi vhodné ji vyživit balzámem na kůži, abychom předešli popraskání. Použijeme k tomu kondicionér na vyživení kůže, měkkou houbičku jako aplikátor a mikrovláknovou utěrku. Na aplikátor vymáčkneme jednu nebo dvě kapky balzámu, v malém množství rovnoměrně naneseme na povrch kůže a necháme vsáknout. Nakonec přeleštíme, případně setřeme zbytky utěrkou.

Celý postup opakujeme znovu podle vlastního uvážení. Pravidelně čištěná a vyživovaná kůže vydrží dlouho krásná jako nová. Pokud však kůže jednou popraská, už to těžko vrátíme zpět. Jde to opravit, ale sami to nezvládneme a je to dost nákladné. Ať vás péče baví a máte krásná a voňavá auvyčištěná a vyživená kůžeta.

Chcete si raději nechat vyčistit interiér u odborníka v Brně?

Podívejte se na službu: RUČNÍ ČIŠTĚNÍ INTERIÉRU

 

Potřebujete nakoupit kosmetiku a vybavení na péči o kůži?

Podívejte se na špičkové produkty Masterson’s:

KOSMETIKA                                        POMŮCKY