mušky na nárazníkuMušky na přední části auta – nárazníku, masce, světlech a kapotě. Nejvíce jich nachytáme na auto při rychlé jízdě po dálnici a okresce. Problém hned z několika důvodů. Velmi těžko se odstraňují. Pokud se nechají na autě dlouho, ani tlakovou vodou, ani běžným mytím šamponem nejdou smýt všechny zbytky. Navíc mohou trvale poškodit lak. Je to tím, že kyseliny z těla mušky rozleptávají povrch laku a mohou jej poškodit i v celé jeho hloubce. Jak na odstranění mušek?

odstraňovač mušekJak je šetrně odstranit bez poškození laku? Pokud nestačilo klasické mytí, budeme potřebovat čisticí prostředek – odstraňovač mušek, jemnou molitanovou houbičku nebo mycí rukavici, tekoucí vodu a ostatní pomůcky pro mytí auta.

Stejně jako čištění disků kol, by se odstraňovač mušek měl z povrchu smýt. Proto se odstranění mušek z přední části auta provádí současně se samotným umýváním auta šamponem a rukavicí, a to před ním. Předcházet by mu mělo předmytí auta nebo oplach vodou od prachu a volných nečistot. Máme tedy připravené pomůcky a opláchnuté auto. Pojďme na postup.

odstranění mušek z autaNastříkáme na znečištěná místa čistič a necháme pár minut působit, ne však zaschnout. To pravděpodobně nebude stačit, takže vezmeme houbičku nebo mycí rukavici a jemně nečistotu odstraňujeme. Průběžně sledujeme účinnost a v případě potřeby postup opakujeme, dokud nedosáhneme požadovaného výsledku. Nakonec spláchneme vodou a zkontrolujeme výsledek, pokud máme vyčištěno, pokračujeme mytím auta. Vyvarujte se silného drhnutí a použití jakýchkoliv drsných houbiček, kterými sice zbytky hmyzu odstraníte, ale poškrábete si při tom lak.

čistý nárazníkRozdíl v konečném vzhledu po mytí je značný a také jsme předešli možnému poškození laku. Odstranění zbytků hmyzu patří mezi činnosti, kterým se v detailingu říká dekontaminace laku. Dekontaminace laku je odstraňování velmi odolných, i velmi drobných nečistot, které nelze odstranit pouhým mytím. Kromě mušek tam spadá také odstranění asfaltu, polétavé rzi, pryskyřice ze stromů, lepidel apod., kterým se budu věnovat v dalších návodech.

 

Chcete si raději nechat vyčistit lak u odborníka v Brně?

Podívejte se na službu: VOSKOVÁNÍ A DEKONTAMINACE LAKU