Odstranění asfaltu a polétavé rzi je činnost ze stejné kategorie jako předchozí článek o odstranění hmyzu z laku, tedy takzvané dekontaminace laku. Napíši o něm zvlášť a to z toho důvodu, že někteří z vás budou čistit mušky, ale dekontaminaci laku přeskočí. Dekontaminace laku je již pokročilý stupeň péče o auto pro ty, kteří to berou skutečně komplexně. Většina z nás se spokojí s dobře umytým autem a mytím skončí, což není chyba. Dekontaminace laku je však důležitá ve chvíli, kdy chceme lak ještě leštit a/nebo voskovat. Čištění laku rozpouštěním nečistot pomocí chemických přípravků se říká „chemická dekontaminace“, alternativou je „mechanická dekontaminace“ pomocí claye, kterou popíši příště.

Co je znečištění asfaltem?

Asfalt nebo tér jsou drobné až patrné černé tečky, které se mohou, ale nemusí, vyskytovat na spodních částech auta. Hlavně v oblasti za koly na prazích, blatnících, dveřích a zadním nárazníku, případně na samotných discích kol. Dostávají se na auto od kol při přejetí rozměklého nebo ještě nezaschnutého asfaltu na silnici. Viditelné jsou především na bílé a všech světlých barvách auta.

Co je znečištění polétavou rzí?

Polétavá rez na laku autaPolétavá rez, náletová rez, průmyslový spad jsou všechno označení pro mikroskopické částečky kovu z ovzduší, silnice a okolního prostředí. Nejsou okem viditelné. Zachytávají se v laku auta, kde reziví a lak narušují. Opět jsou poznatelné na bílé a světlých odstínech barev a projevují se zežloutnutím barvy a viditelnými rezavými tečkami.

Míra znečištění asfaltem a rzí není u všech aut stejná, závisí na stáří, údržbě a na okolních podmínkách, ve kterých auto jezdí a parkuje. Jedná se o nečistoty, které nelze odstranit pouhým mytím auta.

Jak na odstranění asfaltu a polétavé rzi z laku auta?

Odstraněná polétavé rzi z laku autaDekontaminace laku se provádí ještě před samotným mytím auta. V případě silnějšího znečištění umyjeme před i po čištění. Potřebujeme k tomu odstraňovač asfaltu (tar remover), odstraňovač polétavé rzi (iron remover), mikrovláknovou utěrku a tekoucí vodu.

Začínáme asfaltem. Čistič nastříkáme na povrch a necháme působit. Po chvíli uvidíme, jak se černé tečky začnou roztékat. Střeme a podle potřeby opakujeme. Pokračujeme rzí. Rovnoměrně nastříkáme, necháme působit. Pochvíli se objeví fialové fleky, to je v pořádku, je to známka procesu kdy čistič rozkládá kovové částečky. Odstranění náletové rzi z laku autaDříve než by čistič začal zasychat, jej spláchneme tekoucí vodou. Pak můžeme pokračovat rovnou mytím šamponem nebo, v případě že budeme čistit cleyem, vysušíme.

V konečném důsledku těmito kroky zabráníme možnému poškození laku při leštění, zvýšíme účinnost a výdrž vosku, projasníme barvu a lesk a posuneme auto mnohem dál co do vzhledu.

Nakonec upozornění. Tyto činnosti je vhodné dělat v místě k tomu určeném, kde odpadní voda projde čističkou. Určitě toto nedělejte na místech, kde by se odpadní voda dostala do přírody, vody, půdy nebo veřejné kanalizace.

 

Chcete si raději nechat vyčistit lak u odborníka v Brně?

Podívejte se na službu: VOSKOVÁNÍ A DEKONTAMINACE LAKU