Vyleštěná okna jsou, tak jako většina částí, jak otázkou funkce, tak vzhledu. Pro řidiče je příjemné mít čirý průhled a vyleštěná okna vždy výrazně zvedají dojem z čistoty auta. Žádný prach, uschlé mapy po ostřikování, kapky, okraje dráhy stěračů. I když je auto jen umyté, tak vyleštěná okna posouvají vzhled o moc výš. Pojďme shrnout pár rad, jak na mytí oken v autě.

Okna se čistí zvenku i zevnitř vždy až úplně nakonec. Je to proto, že je na nich vidět každá kapka, otisk, šmouha, a při práci na okolních dílech, jako například čištění nebo vyživení plastů interiéru, vždy ještě na sklech nějakou stopu uděláme.

Vhodné pomůcky na mytí oken

čistič skel a mikroutěrkaPotřebujeme k tomu čistič skel v rozprašovači a ideálně dvě mikrovláknové utěrky na sklo. Dvě proto, že jednou čistíme okna s čističem a druhou suchou použijeme na závěrečné doleštění. Výborná na okna je mikroutěrka utkaná do vzoru „wafle“ a pak úplně hladká mikroutěrka, ale dobrou práci odvedou i úplně klasické. Samozřejmostí je, že utěrky musejí být naprosto čisté.

Technika čištění oken

mytí oken v autěČistič oken stříkáme na utěrku, ne přímo na sklo. Toto je důležitý tip tohoto článku, který vám usnadní práci. Proč to tak je? Čističi je to jedno, oknu je to jedno, utěrce je to jedno, nesouvisí to vůbec s leštěním oken. Důvod je ten, že při stříknutí rozprašovačem na sklo nám téměř vždy kápnou nějaké kapky i na okolní části. Například v interiéru už máme v tuhle chvíli vyčištěnou palubní desku a plastový povrch vyživený kondicionérem na plasty. Když nám na takto hotový povrch kápnou kapky čističe na okna, zůstanou tam vidět a to rozhodně nechceme. Pokud čistíte jen okna a je vám to jedno, můžete tuto radu klidně ignorovat.

Postup mytí oken v autě

Postup je ten, že nejdříve stáhneme do půlky okénka dveří a vyčistíme horní hranu skla s horní částí skla, která je v zavřeném stavu zasunutá v rámu dveří. Pak je vrátíme do zavřené pozice a čistíme celou plochu. Párkrát stříkneme čistič na složenou utěrku, do kříže čistíme, abychom žádné místo nevynechali. Postupně obejdeme všechna skla třeba nejdřív zevnitř, potom zvenku, utěrku často překládáme, aby byla vždy čistá. Nyní se zdá, že jsme hotovi, ale pokud bychom skončili, mohli bychom při pohledu proti slunci objevit šmouhy. Proto nakonec druhou suchou utěrkou ještě jednou přeleštíme všechna skla zevnitř i zvenku a jsme skutečně hotoví.

Při pohledu zvenku se skla lesknou a zrcadlí se v nich vše z okolí a zevnitř je to pocit, jakoby tam žádná skla ani nebyla.

 

Potřebujete nakoupit vybavení na čištění oken?

Podívejte se na špičkové produkty Masterson’s:

ČISTIČ SKEL                                 MIKROVLÁKNO NA OKNA