Proč se zaměřit na čištění disků?

Čištění disků před a poDisky kol hrají výraznou roli ve vzhledu auta a zároveň je to část, která podléhá asi největší míře znečištění z celého auta. Proto je čištění disků jedna z prvních věcí, na které se každý zaměří. Ocelové disky (plecháče), s nebo bez poklic, budou asi většině z nás stačit jen umýt, protože sami o sobě moc parády neudělají. Bavme se tedy o kolech z lehkých slitin (alu kola, hliníkové disky, litá kola), jejichž design, velikost, stav, a čistota už na vzhledu celého auta udělají hodně.

Čištění disků před a poKola podléhají znečištění silničním prachem, blátem, solí, jako zbytek auta, ale z největší části odolným prachem z brzdových kotoučů a obložení. Tento brzdný prach se na discích usazuje a „zažírá“ tak, že se těžko odstraňujepouhým mytím. Z části jde smýt, z části ne. Skládá se hlavně z železitého prachu. Pojďme se na čištění disků podívat.

Co k čištění disků potřebujeme?

Pomůcky k čištění diskuPokud chceme kola vyčistit úplně, ne jen smýt volné nečistoty, budeme potřebovat čistič disků nebo případně odstraňovač polétavé rzi. Ten udělá stejnou práci právě z důvodu, že se znečištění kol skládá z velké části z železitých nečistot. Zbytek potom smyjeme při šamponování. Případně s ním můžeme dokončit práci, pokud čistič disků neodstraní vše. Jedná se o skutečně houževnatou nečistotu. Dále využijeme jemný mycí kartáč na čištění disků, dlouhý kartáč na vnitřky kol a detailingový štětec, které pomohou rozrušit nečistotu během působení čističe.

Čištění diskuDisky čistíme ještě před umýváním celého auta. A to z toho důvodu, že se čistič musí z kol oplachovat a nechceme si při tom zacákat špínou z kol již umyté auto. Další výhodou tohoto postupu je, že šamponem a rukavicí umýváme již vyčištěná kola.

Postup čištění disků

Odstraňovač polétavé rzi při čištění diskuRovnoměrně nastříkáme čistič na povrch disku, snažíme se ne moc na pneumatiku. Necháme pár minut působit, ne však zaschnout. Kartáčem na disky uvolníme špínu z celého povrchu i všech dostupných záhybů, mezi paprsky kol, z boku paprsků. Opláchneme vodou z kola pryč. Pokud nám zůstanou ještě zežloutlá místa, která se nevyčistila úplně, požijeme stejným postupem odstraňovač polétavé rzi. V případě kol s hodně zapečenou špínou, které nebyly čištěné pravidelně je třeba postup několikrát opakovat. Pokud jsou na kolech černé tečky téru/asfaltu, použijeme odstraňovač asfaltu. Případně se již s výsledkem spokojíme.  A nakonec umyjeme šamponem a opláchneme současně se zbytkem celého auta.

Jak to jde vylepšit

VyčištěnoČistíme-li kola na autě, nedostaneme se do vnitřní části disku. Hlavní je to, co je vidět. Čistíme-li ideálně kola sundaná například před uskladněním na zimu, můžeme je udělat celé i ze zadní vnitřní části. Obzvlášť u velkých kol s tenkými paprsky, kde je do vnitřku kola vidět, to udělá velký rozdíl, když je kolo čisté i uvnitř.

V případě, že nechceme disky leštit nebo voskovat, je to vše. Kola vypadají krásně, auto vypadá krásně, my se cítíme krásně…

 

Chcete si raději nechat vyčistit exteriér u odborníka v Brně?

Podívejte se na službu: RUČNÍ ČIŠTĚNÍ EXTERIÉRU

 

Potřebujete nakoupit kosmetiku a vybavení na čištění kol?

Podívejte se na špičkové produkty Masterson’s:

KOSMETIKA                                       POMŮCKY