SPRÁVNÝ POSTUP RUČNÍHO MYTÍ AUTA A TECHNIKA

Navažme rovnou na první část článku a popišme si, jaký je správný postup mytí auta. Ideální je případ, kdy máme přístup k tekoucí vodě alespoň ze zahradní hadice nebo jsme na samoobslužném mycím boxu například čerpací stanice. Používá se metoda dvou věder, dvou proto, že v jednom je šamponová voda a ve druhém čistá voda na vymývání mycí rukavice.

Co potřebujeme k ručnímu mytí auta?

Potřebujeme k tomu:

Nejdřív spláchneme z auta vodou prach a hrubší nečistotu, pak si namícháme šampon, myjeme šamponem, nakonec oplach a sušení, to je postup mytí auta.

Pojďme to probrat podrobněji:

  1. Provedeme tzv. předmytí tak, že tekoucí vodou postříkáme celé auto od vrchu dolů včetně prahů, kol a podběhů. Z auta steče prach a volné nečistoty, pokud je na autě hrubší znečištění, jako bláto v oblasti prahů a blatníků, tak to bychom měli smýt už v této fázi.
  2. Připravíme si šamponovou vodu podle ředění vašeho šamponu, obvykle například jedno víčko, a rozmícháme ve kbelíku s vodou. Do druhého kbelíku dáme pouze čistou vodu.
  3. A jdeme umývat. Auto umýváme od nejméně znečištěných částí po nejvíce, to znamená od vrchu dolů, a odpředu dozadu. Mycí rukavici namočíme do šamponu a umyjeme část auta, např. polovinu střechy, pak rukavici vymácháme ve druhém kbelíku, namočíme do šamponu a pokračujeme dál. Rukavici často vymýváme, tak po jednom dílu karoserie. Je to proto, abychom měli po celou dobu rukavici i šamponovou vodu čistou.
  4. Silně znečištěnou částí jsou zpravidla kola, ty je vhodné umývat jinou rukavicí nebo houbou než zbytek auta.
  5. Dále opláchneme celé auto opět od vrchu dolů tekoucí vodou. Necháme vodu okapat, ale ne uschnout a vysušíme mikrovláknovou utěrkou.
  6. Sušíme opatrně, žádné drhnutí, pouze jemně přejíždíme po povrchu a necháme mikrovlákno nasát vodu do sebe. Pokud nemáte velký sušící ručník, ale standartní utěrky, tak jedna na usušení celého auta nebude stačit.

Jsme hotoví, máme čisté auto a skvělý pocit. Nakonec nezapomeňme perfektně umýt všechny pomůcky a vyprat utěrky, abychom si zajistili zase dobrý výsledek pro příští mytí. V další části článku si řekneme, jaké jsou vhodné podmínky pro mytí a jakým chybám se vyhnout.

 

Nechybí vám nějaká vybavení na umývání auta?

Podívejte se na špičkové produkty Masterson’s