MYTÍ AUTA – JAKÉ JSOU MOŽNOSTI?

Když přemýšlíme o mytí auta, máme několik možností, jak to udělat. Automatická myčka, samoobslužná myčka (tzv. wapka), ruční mytí aut, nebo si umýt auto sami. Pojďme se na možnosti podívat podrobněji.

Automatická myčka

Ve městech je jich hodně, je to rychlé, levné, výsledkem je auto čisté na plochách, ale už ne v různých záhybech a hůře dostupných místech, kam se kartáče myčky nedostanou. Ale pozor. Automatická mycí linka škrábe lak. Ty moderní už jsou na tom asi trochu lépe než staré, měkčí kartáče z různých materiálů, ale princip je stejný. Nečistoty z aut se v kartáčích usazují a pak jsou třeny po laku, čímž způsobují vlásečnicové mikro škrábance. Pokud nám záleží na stavu auta, tak automatická myčka rozhodně ne.

Samoobslužná myčka

Opět velmi rychlý a levný způsob mytí auta, ve městech je jich hodně a přibývají další. Je to rychlé, levné a jednoduché. Výsledek je pro většinu uživatelů dostačující, i když nesmyje z laku všechno, auto je na první pohled čisté. Zároveň toto mytí stačí jako občasné údržbové mytí dobře udržovaného auta. Doporučuji ty novější a rozhodně mýt pouze bezkontaktně. Určitě se vyvyrujme použití kartáčového nástavce, co bývá na starších wapkách, který způsobuje to samé jako mycí linka.

Ruční mytí aut

Můžeme využít služeb ručního mytí aut. Nechat si auto pečlivě ručně umýt někým jiným je dobrá volba, pokud to nechceme nebo nemáme možnost dělat sami. Ruční mytí jsou různé s různým přístupem, takže se trošku zajímejme o to, jak to dělají, a získejme nějaké reference. Není samozřejmostí, že bude služba provedena profesionálně. Šetrné a správně provedené ruční mytí je však nejlepší volba.

Umýt si auto sami

V případě, že máme kde a chceme, tak si myjme auto sami, je to zábava a nakonec dobrý pocit. Ruční mytí však není sto procentně nejšetrnější způsob, pouze pokud je provedeno správně. Dříve jako kluk jsem viděl lidi umývat auto smetákem, to už by dnes asi nikdo nedělal, ale i klasická molitanová mycí houba už je přežitá a víme, že ani ta není šetrná k laku. Takže znovu zopakujme. Ruční mytí auta je nejlepší volba, ale pouze pokud je provedeno správně.

Pokud někdo z vás drobné poškození laku mikro škrábanečky neřeší, tak mě neberte za slovíčko, že z toho dělám zbytečně vědu. Předpokládám však, že toto budou číst spíše ti z vás, kterým to jedno není a chtějí se o auto starat správně a udržovat své auto stále v perfektním stavu. V dalším článku už se pustíme do toho „jak“.